Achter de schermen van mijn leven: Fotograaf Vught deelt zijn visie

Fotograaf Vught
 

Als fotograaf in Vught probeer ik vaak aan vreemden uit te leggen wat ik doe. Mensen zijn van nature nieuwsgierig naar wat andere mensen voor werk doen en hoe hun dagelijks leven eruit ziet. Het is niet altijd gemakkelijk om het in eenvoudige antwoorden te vatten, maar ik zal het proberen. Als fotograaf maak ik foto's van mensen. En ja, dat is precies wat het is! Fotografie is een belangrijk onderdeel van mijn leven sinds ik me kan herinneren. Mijn ouders hebben een oude zwart-wit camera – de Kodak Brownie Starmatic – waarmee ze regelmatig mooie familiemomenten en speciale gelegenheden vastleggen. In mijn jeugd in Nederland was fotografie meer dan alleen foto's maken; het was een kunstvorm met een eigen taal en stijl: de taal van Vught Photography Studio.

Boeken lenen om fotografie te leren

Ik begon fotografie te leren door boeken te lenen. Op 12-jarige leeftijd bracht ik uren door in een stadsbibliotheek, waar ik de foto's in de boekenafdeling bekeek. Ik bracht tijd door in de afdeling fotografie, las de boeken en probeerde de taal te begrijpen. In die tijd had ik geen geld om fotografieboeken te kopen, dus leerde ik door naar voorbeelden te kijken en door te proberen de fotografieprincipes te begrijpen. De boeken die ik leende waren

Inspiratie vinden en je eigen stijl vinden

Ik denk dat het belangrijkste voor beginnende fotografen is om je eigen inspiratie te vinden. Er zijn zoveel inspirerende fotografen op het web en in boeken. Volg je eigen inspiratie, maar probeer anderen niet te kopiëren. Wees gewoon jezelf en alleen jij zult opvallen! Naast het vinden van je eigen inspiratie, moet je ook je eigen stijl vinden. Dit gebeurt niet in één dag. Je kunt jezelf niet dwingen om een bepaalde stijl te creëren. Fotografie is een natuurlijke kunst; het is net als bakken of schilderen je moet het uit je hoofd doen. Neem de tijd en heb geen haast. Als je eenmaal je eigen stijl hebt gevonden, pas dan kun je het volhouden en er niet nep en saai uitzien.

Hoe word ik een succesvolle freelance fotograaf?

Allereerst moet je een goede portfolio hebben. Je zou kunnen beginnen met een gratis website of een online portfolio. Je zou een aanwezigheid op sociale media kunnen creëren of een e-maillijst voor mensen die je kent die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in je werk. Je zou ook naar een professionele fotografie meetup kunnen gaan en daar connecties maken met andere fotografen. Als je eenmaal een portfolio hebt, moet je beginnen met het pitchen van je werk aan potentiële klanten. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Je zou een dienst als Fstoppers.com kunnen gebruiken om je werk voor de ogen van klanten te krijgen.

FAQ's: V&A over alles wat je wilt

Wat is de beste lens om te kopen?

De beste lens hangt af van je budget en van wat je van plan bent te fotograferen. Als je vooral voedsel, mensen en portretten gaat fotograferen, dan zou ik de Samyang 8mm fisheye aanraden. Als je echter van plan bent landschappen en andere soorten buiten- of natuurfotografie te maken, dan zou ik de Zeiss 56mm f1.8 lens aanraden.

Welke camera's moet ik aanschaffen?

Als je net begint, raad ik je aan een eenvoudige compactcamera te kopen, zoals de Canon PowerShot of Nikon Coolpix. Ze zijn betaalbaar en zullen de klus klaren. Als je verder wilt gaan met je fotografiecarrière, dan raad ik je een spiegelreflexcamera aan. Die zijn iets duurder, maar ze gaan een leven lang mee en je kunt er alle soorten foto's mee maken die je maar wilt.

Laatste gedachten over het fotograferen van mensen

Als fotograaf moet je geduldig, creatief en toegewijd zijn aan je werk. Als je geen passie hebt voor je werk, zul je nooit succesvol zijn als fotograaf. Wat voor soort fotografie je ook wilt doen, zelfs modefotografie, je moet creatief zijn en er je eigen stijl in brengen. Fotografie is meer dan alleen foto's maken, het is ook het vastleggen van de momenten in de tijd met je lens. Als je iemand fotografeert, zorg er dan voor dat je de tijd neemt en echt naar hem kijkt. Je zou jezelf kunnen verrassen met wat je ziet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.